Artnit

Četvrtak, 03 Maj 2018 11:05

Nega tuberoze Istaknut

Polyanthes tuberosa poznata pod imenom tuberoza je veoma zanimljiva biljka, čiji cvetovi imaju prijatan, snažan, opojan miris. Gaji se kao sobna biljka, a u toplijim krajevima i kao baštenska biljka. Zbog svog lepog mirisa koristi se i kao rezano cveće.

Tuberozi odgovara jača svetlost i mnogo sunca. Prostoriju u kojoj se nalazi treba redovno provetravati.

Dok se razvija tuberoza se zaliva umereno, a malo više dok cveta. Prihranjuje se jednom nedeljno.

Samo krupne i zdrave lukovice, sa kojih su odstranjeni svi lukčići mogu da imaju cvet. Sade se u rano proleće u saksije ispunjene hranjivom humusnom zemljom kojoj se doda malo peska i ilovače, prečnika 12 do 13 cm, koje se zatim smeštaju u leju ili drugu toplu prostoriju. Mlade biljke se u maju sade u vrtu na sunčano ili polusunčano mesto u ocedljivo zemljište, na dubini od 10 cm po pet u grupi ili se i dalje gaje u saksiji. Cvetaju za pet meseci, na primer lukovice koje se zasade u martu u saksije cvetaće u avgustu.

Za rezano cveće, cvetove tuberoze treba rezati oštrim makazama. Kada cvetovi počnu da venu odstranjuju se.

Pošto hrane lukovicu, listove tuberoze ne treba seći. Ako se iseku neće cvetati naredne godine. U jesen, pre mrazeva treba odseći požutele listove, a lukovice izvaditi iz zemlje i staviti da se prosuše na vazduhu nedelju dana, a zatim ih čuvati u papirnoj kesi na hladnom mestu do sađenja. Kada se gaji kao baštenska biljka treba je malčirati.

Pročitano 4947 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 12 Decembar 2018 12:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega tuberoze