Artnit

Sreda, 25 April 2018 13:48

Ratibida columnifera - meksički šešir Istaknut

Višegodišnja zimzelena biljka Ratibida columnifera je zbog svog zanimljivog cveta, koji podseća na meksički sombrero poznata po imenu meksički šešir, a zbog stubića u centru cveta po imenu šišarka cvet. Gaji se kao baštenska biljka u vrtu i izgleda lepo sa drugim divljim cvetovima i ukrasnim travama. Pogodna je za pokrivanje tla i izgleda interesantno kao rezano cveće.

Ratibida columnifera pripada rodu Ratibida i porodici glavočoka (Asteraceae). Potiče iz Severne Amerike, gde najčešće raste u prerijama, ravnicama ili pored puteva.

Ratibida columnifera ima jednu do nekoliko stabljika, koje su visoke od 0,3 do 1,2 metara i često razgranate u gornjem delu. Listovi su zeleni, uski, dugi do 15 santimetara, perasto podeljeni.

Od sredine leta do jeseni Ratibida columnifera cveta. Latice su široke, zrakaste, malo savijene i mogu da budu u tamnijim nijansama žute, narandžaste, braon, crvenkasto-braon, purpurno-braon ili crveno-žute boje. One okružuju dug cilindrični tamnobraon stubić nalik na malu šišarku u centru.

Pročitano 3374 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 07 Januar 2020 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ratibida columnifera - meksički šešir