Artnit

Nedelja, 18 Februar 2018 12:15

Tuberoza - parfemska biljka Istaknut

Polyanthes tuberosa poznata pod imenom tuberoza je veoma dekorativna biljka, koja po obliku najviše podseća na agapantus, a po obliku velikog cveta na ljiljan. Njen miris je prijatan, veoma snažan, opojan i kada se otvore samo jedan ili dva cveta ceo prostor zamiriše. Gaji se kao kao sobna biljka, a u toplijim krajevima i kao baštenska biljka. Najčešće se koristi u industriji parfema, a zbog svog lepog mirisa i kao rezano cveće.

Polyanthes tuberosa pripada rodu Polianthes, porodici Agavaceae. Naziv roda potiče od grčke reči polios - beličast i anthos - cvet, što znači beli cvetovi, a naziv vrste od latinske reči tuberosa, što znači gomoljast, a odnosi se na njen korenski sistem.

Tuberoza potiče iz Meksika gde slobodno raste. Asteci su je gajili pre skoro 600 godina. U Evropu su je preneli Španci koji su je pronašli u astečkim baštama 1519. godine i francuski misionari na povratku iz Indije početkom XVI veka. Pošto je oslobađala opojne mirise posle sumraka postala je deo Mesečeve bašte, kolekcije belog ili pastelnog cveća, koje su bile popularne u viktorijansko doba.

Iz mesnate lukovice tuberoze izbijaju dugi, veoma uzani listovi, nalik na trake sakupljeni u rozetu. Cvetno stablo, dugo 60 do 100 santimetara pojavljuje se iz centralnog dela lukovice koje se završava u retkoj i labavoj cvasti. Cveta od avgusta od septembra, a njeni levkasti, snežnobeli cvetovi sakupljeni u klas rastu između listova i otvaraju se od dna ka vrhu klasa. Ovi cvetovi mogu da budu na stablu i do mesec dana.

Uz tuberozu se vezuju razna simbolična značenja. Ona je simbol zabranjenog užitka i strasti. Predstavlja suptilnost i veruje se da ima magičnu sposobnost da otvori srce i smiri živce, vrati radost, mir i harmoniju i štiti onoga ko je nosi. Posebno je cenjena u indijskoj kulturi i mitologiji, a u prevodu sa indijskog jezika njeno ime znači Kraljica noći. Njeni cvetovi se koriste za dekoraciju na venčanjima i različitim tradicionalnim ritualima.

Ulje i absolut tuberoze se dobija iz pupoljaka cvetova. Čisti absolut se smatra jednim od najskupocenijih cvetnih ulja u savremenoj parfimeriji i najčešće se koristi u orijentalnim i cvetnim perfemima. Njeno eterično i esencijalno ulje se koristi u aromaterapiji.

Pročitano 5342 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 08 Mart 2019 11:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Tuberoza - parfemska biljka