Artnit

Četvrtak, 09 Novembar 2017 11:24

Hydrangea quercifolia - hrastolika hortenzija Istaknut

Hydrangea quercifolia je vrsta hortezije koja je zbog oblika listova nalik na hrastove poznata po imenima hrastolika hortenzija i hrastolisna hortenzija. Ovaj višegodišnji, listopadni ukrasni grm gaji se u vrtu zbog atraktivnih cvasti i listova koji u jesen menjaju boju.

Hydrangea quercifolia pripada rodu hortenzija (Hydrangea). Ime roda potiče od latinskih reči hidrom, što znači voden i aggeion što znači sud, a odnosi se na oblik cveta. Ime vrste proizilazi od latinskih reči quercus, što znači hrast i folium, što znači list.

Američki botaničar Vilijam Bartram opisao je hrastoliku hortenziju. Njena prirodna staništa su vlažne šume i šljunkovite obale od Džordžije do Floride i Luizijane, gde može da poraste i do 8 metara u visinu. Kada se gaji kao ukrasni grm poraste oko 2 metra.

Od sredine leta do sredine jeseni hrastolika hortenzija cveta. Njeni cvetovi su mali, bele boje i blagog mirisa, sakupljeni u piramidalne cvasti. Kod novih sorti cvet je u početku beo, a kasnije dobija ružičastu ili jarkocrvenu boju.

U toku jeseni temnozeleni, nazubljeni listovi hrastolike hortenzije poprimaju purpurno-crvenu ili narandžastu boju. Kada listovi opadnu, ostaju precvetale cvasti.

Pročitano 3332 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Hydrangea quercifolia - hrastolika hortenzija