Artnit

Sreda, 01 Novembar 2017 11:40

Cephalocereus senilis - starčeva glava Istaknut

Vrsta kaktusa Cephalocereus senilis se često gaji kao sobna biljka. Njegova najupečatljivija karakteristika su svetlosive dlačice duge i do 12 cm, koje prekrivaju bodlje i podsećaju na razbarušenu kosu ili bradu starca, zbog čega je poznat po imenima starčeva glava i starčeva brada. Takođe, zbog svog izgleda naziva se i kaktus starca, zečji kaktus, starac iz Meksika, kaktus bela persijska mačka.

Cephalocereus senilis pripada rodu Cephalocereus. Njegovo ime potiče od grčkih reči kephale, što znači glava i senilis, što znači star.

Cephalocereus senilis potiče iz Meksika gde raste u stenovitim predelima. Raste veoma sporo, oko 30 cm za 10 godina. U prirodnom staništu kaktusi stari više stotina godina porastu u visinu od 15 m. Kada se gaji kao sobna biljka uglavnom poraste do visine od 30 cm.

Dlake su modifikovane bodlje i one čine da Cephalocereus senilis izgleda skoro snežno beo, ali služe i za zaštitu od mraza i sunca.

Obično za 10 do 20 godina Cephalocereus senilis cveta, ali retko u zatvorenom prostoru. Cvetovi su dugi i do 5 cm i imaju oblik trube. Mogu da budu crvene, ružičaste, žute ili bele boje.

Pročitano 3664 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Cephalocereus senilis - starčeva glava