Artnit

Četvrtak, 12 Oktobar 2017 10:51

Aptenia cordifolia - jadranska lepotica Istaknut

Sukulentna trajna puzavica Aptenia cordifolia poznata je pod nazivom jadranska lepotica, sladoledno srce i sunčana dečja ruža. U Sredozemlju i duž obale Jadranskog mora gaji se u vrtovima. Lepo izgleda u visećim plitkim i prozorskim žardinjerama, a veoma uspešno se gaji kao pokrivač tla i kao sobna biljka u visećim korpama i saksijama. Može da bude dekorativna samostalno, ali i kao prateća biljka, jer se lepo uklapa sa drugim vrstama biljaka.

Aptenia cordifolia pripada rodu Aptenia, poznatom po imenu ledene biljke, iz porodice čupavica (Aizoaceae). Potiče iz južne Afrike.

Aptenia cordifolia može da poraste u visinu oko 60 santimetara. Njena stabljika pušta koren, i u dodiru sa zemljom se lako zakoreni, širi i stvara gustu, kompaktnu celinu. Listovi su mesnati, svetlozeleni, četvorougaoni, ovalni ili srcasti, sa zaobljenim uglovima i raspoređeni pojedinačno ili u parovima.

Od maja do oktobra Aptenia cordifolia cveta. Cvetovi su sitni, zvezdastog oblika, pojedinačni ili sakupljeni u cvasti na kratkim stabljikama. Oni se otvaraju tokom najsvetlijeg dela dana, od podneva do ranog popodneva. Zavisno od sorte cvetovi mogu da budu crveni, ružičasti, žuti ili ljubičasti.

Pročitano 7453 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Aptenia cordifolia - jadranska lepotica