Artnit

Subota, 07 Oktobar 2017 11:12

Gloriosa superba - plameni ljiljan Istaknut

Gloriosa superba je vrsta puzavice koja potiče iz tropske Afrike, a rasprostranjena je i u tropskoj Aziji. Zbog svog zanimljivog cveta jarke boje poznata je po imenima plameni ljiljan, vatreni ljiljan, ljiljan puzavica, ljiljan slave, gloriosa ljiljan, kandža tigra. Može da se gaji i kao sobna biljka.

Gloriosa superba je puzavica koja pripada rodu Gloriosa, iz porodice krokusa (Colchicaceae). Ime roda potiče od latinske reči gloriosa što znači pun slave, a naziv vrste superba znači izvanredan, sjajan i odnosi se na upadljive crvene i žute cvetove.

Gloriosa superba može da poraste u visinu do dva metra. Listovi su uski, sjajni, svetlozeleni i na završecima imaju vitice uz pomoć kojih se penju.

Od jula do septembra Gloriosa superba cveta. Cvetni pupoljci su žuti ili zelenkasto-žuti. Kako se cvet otvara i sazreva, razvijaju se žute i narandžasto-crvene boje latica. Plod je velika čaura koja sazreva za šest do deset nedelja da sazri i oslobodi crveno seme.

Gloriosa superba se koristi kao lekovita biljka u tradicionalnoj medicini u afričkim i azijskim zemljama. Ona se obrađuje zbog njenih hemijskih jedinjenja, ali pogrešna doza može da bude fatalna. Koristi se za lečenje širokog spektra bolesti u južnoj Africi, uključujući crevne crve, hemoroide, modrice, impotenciju i neplodnost, kao i probleme sa kožom, infekcije, uklanjanje vaški, dezinfekciju rane. Sok se koristi za lečenje ujeda zmije i škorpije. Sok od gomolja se koristi protiv zubobolje, kao i otrov za strelu u delovima Afrike. U Indiji se uglavnom koristi za lečenje gihta i reumatizma. Identifikovana je i kao potencijalni lek protiv raka. Crveno seme se koristi za izradu ukrasnih ogrlica.

Svi delovi Gloriose superbe, iznad i ispod zemlje, a posebno gomolji su izuzetno otrovni, a njihovo gutanje može biti fatalno.

Pročitano 4185 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Gloriosa superba - plameni ljiljan