Artnit

Četvrtak, 28 Septembar 2017 10:45

Cistus - bušin Istaknut

Cistus je rod cvetnica iz porodice Cistaceae, koji sadrži oko 20 vrsta. One su višegodišnje grmlje na suvim ili stenovitim zemljištima širom mediteranske regije, od Maroka i Portugalije do Bliskog istoka, ali i na Kanarskim ostrvima. Uobičajeno ime je bušin i kamena ruža koje se primenjuje na sve vrste. Sa svojim brojnim hibridima i kultivarima, najčešće se gaji kao baštenska biljka i lepo izgleda u kombinaciji sa drugim mediteranskim grmovima, kao što su ruzmarin, lavanda i santolina.

Listovi cistusa su zimzeleni, nasuprotni ili naizmenični, ravnog ili zavrnutog ruba. Oni se nalaze većinom na peteljci sa palistićima ili bez njih. Kod nekoliko vrsta (naročito Cistus ladanifer), listovi su obloženi veoma aromatičnom smolom pod nazivom labdanum.

Zavisno od vrste cistus cveta od aprila do avgusta. Cvetovi sa pet latica su sakupljeni u vršne grozdaste cvetove i mogu da budu od bele do ljubičaste i ružičaste boje, a u nekoliko vrsta sa vidljivim tamnim crvenim tačkama u osnovi svake latice. Svaki cvet traje samo jedan dan, ali biljka je tako pokrivena pupoljcima koji se stalno i cvetanje traje najmanje tri nedelje. Plod je peterokuta čaura.

Podaci o cistusu kao aromatičnoj biljci potiču iz doba antike. On se pominje u Bibliji uz tamjan i mirtu kao sastojak za kadionice u Mojsijevom svetilištu. Stari Egipćani su ga uvozili sa Krita i koristili za kađenje i u kozmetičke svrhe, a lažne brade egipatskih faraona su bile krzno ovaca natopljene njihovom smolom. Rimljani su ga koristili za izradu parfema, lečenje prehlade i kašlja. Kao lekovita biljka koristio se u narodnoj medicini od davnina za lečenje dizenterije, proliva, tretiranje inficiranih rana i čireva, prilikom zaustavljanja krvarenja.

Pošto eterično ulje od vrste Cistus ladanifer ima dugotrajan i stabilan miris koristi se kao fiksativ u proizvodnji parfema, a čest je sastojak orijentalnih parfema i vodica posle brijanja. Takođe se koristi u preparatima za negu kože i u prehrambenoj industriji.

Pročitano 4258 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 10 Oktobar 2020 10:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Cistus - bušin