Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 19 Septembar 2017 10:42

Periploca graeca - svilena lozica Istaknut

Periploca graeca, poznatija po imenima svilena lozica, brkva i luštrika je listopadna drvenasta puzavica koja se često gaji u vrtu i dvorištu za prekrivanje zidova, kapija, ograda, senica, pergola, starih stabala. Koristi se i kao lekovita biljka.

Periploca graeca pripada rodu Periploca, porodici svilenica (Asclepidaceae). Naziv roda Periploca potiče od grčke reči periploke što znači zagrljaj. Poreklom je iz južne Evrope i zapadne Azije, gde često raste po močvarnim mestima i uz reke.

Svilena lozica ima uspravnu ili povijenu stabljiku koja se grana u obliku grma. Može da poraste i do 10 metara. Listovi su nasuprotni, duguljasti, sjajni, tamnozelene boje, a u jesen počinju da žute.

Svilena lozica cveta u julu i avgustu. Cvetovi su dvopolni, zvezdasti, ljubičasto-braon boje iznutra, a zelenkasto-beli izvan. Oni imaju snažan miris koji je za neke ljude prijatan. Plodovi su nalik na mahune i sadrže semenke. Plod, kao i sok je otrovan.

U narodnoj medicini kora svilene lozice se koristi kod srčanih bolesti. Takođe, ona sadrži bioaktivna jedinjenja za koja se pokazalo da imaju antikancerogene osobine.

Pročitano 3760 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci