Artnit

Utorak, 19 Septembar 2017 10:42

Periploca graeca - svilena lozica Istaknut

Periploca graeca, poznatija po imenima svilena lozica, brkva i luštrika je listopadna drvenasta puzavica koja se često gaji u vrtu i dvorištu za prekrivanje zidova, kapija, ograda, senica, pergola, starih stabala. Koristi se i kao lekovita biljka.

Periploca graeca pripada rodu Periploca, porodici svilenica (Asclepidaceae). Naziv roda Periploca potiče od grčke reči periploke što znači zagrljaj. Poreklom je iz južne Evrope i zapadne Azije, gde često raste po močvarnim mestima i uz reke.

Svilena lozica ima uspravnu ili povijenu stabljiku koja se grana u obliku grma. Može da poraste i do 10 metara. Listovi su nasuprotni, duguljasti, sjajni, tamnozelene boje, a u jesen počinju da žute.

Svilena lozica cveta u julu i avgustu. Cvetovi su dvopolni, zvezdasti, ljubičasto-braon boje iznutra, a zelenkasto-beli izvan. Oni imaju snažan miris koji je za neke ljude prijatan. Plodovi su nalik na mahune i sadrže semenke. Plod, kao i sok je otrovan.

U narodnoj medicini kora svilene lozice se koristi kod srčanih bolesti. Takođe, ona sadrži bioaktivna jedinjenja za koja se pokazalo da imaju antikancerogene osobine.

Pročitano 3724 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Periploca graeca - svilena lozica