Artnit

Utorak, 29 Avgust 2017 10:45

Natalijina ramonda - vaskršnji cvet Istaknut

Natalijina ramonda je veoma zanimljiva, endemska biljka Srbije, koja je dobila ime po kraljici Nataliji Obrenović. Nalik je na afričku ljubičicu, a u narodu je poznata po imenima kolačić, vaskršnji cvet jer cveta u vreme Vaskrsa i cvet feniks jer i kada se potpuno osuši može da oživi uz samo nekoliko kapi vode. Raste u Srbiji, uglavnom na istoku, ali i u Grčkoj i Makedoniji na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, na kome je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta, protiv Bugara u Prvom svetskom ratu.

Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae) je višegodišnja zimzelena biljka sa snažnim rizomom iz porodice Gesneriaceae. Ona raste na nadmorskim visinima od 350 do 2200 metara, na veoma nepristupačnim mestima, uglavnom u klisurama, na krečnjačkim stenama gde je suvo i hladno.

Listovi Natalijine ramonde su tamnozeleni, debeli, eliptično jajasti i sakupljeni u prizemnu rozetu, sa izraženom lisnom drškom. Cveta od aprila do juna, a cvetna drška izlazi iz središta rozete i visoka je oko 10 santimetara. Cvetovi imaju četiri, a ređe pet ili šest preklopljenih kruničnih listića, koji su najčešće ljubičaste, a ponekad i bele boje.

Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića, pasionirani botaničar je 1884. godine u okolini Niša otkrio Natalijinu ramondu. On ju je sa Josifom Pančićem opisao i nazvao po jednoj od najlepših žena u to vreme kraljici Nataliji Obrenović.

2012. godine Natalijina ramonda je uvedena kao simbol u Srbiji kojim se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Kao prirodna retkost u Srbiji je zaštićena zakonom.

Pročitano 2205 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Natalijina ramonda - vaskršnji cvet