Artnit

Petak, 21 Juli 2017 10:33

Nega baštenskog hibiskusa Istaknut

Hibiscus syriacus poznatiji po imenima baštenski hibiskus, vrtni hibiskus, sirijski hibiskus, slezovka je vrsta hibiskusa koja se gaji kao ukrasni grm, manje stablo, u mešanim gredicama zajedno sa drugim biljkama ili kao živa ograda jer podnosi dobro orezivanje. Otporan je na gradska zagađenja, niske temperature i kontinentalne zime, a samo mlade biljke su osetljive na mraz. Razlikuje se od hibiskusa koji se gaji kao sobna biljka.

Baštenskom hibiskusu odgovara svetlo ili polusenovito mesto. Da bi bolje napredovao stablo treba bude na suncu, a koren u senci.

Humusno, dobro drenirano zemljište je najbolji izbor za sađenje baštenskog hibiskusa. Takođe, može da mu prija letnje malčiranje ili sađenje nekog pokrivača tla dalje od njegovog korena.

Iako baštenski hibiskus dobro podnosi sušu, zaliva se obilno pred cvetanje.

Dodatno prihranjivanje baštenskog hibiskusa zavisi od vrste zemlje. Na primer, neotporan je na manjak kalijuma u zemlji i slabije cveta, a cvetovi su sitniji, i zato se preporučuje prihranjivanje veštačkim đubrivima sa većim sadržajem kalijuma pre cvetanja.

Da bi više cvetao baštenski hibiskus treba da se redovno orezuje krajem zime ili početkom proleća. Svi prošlogodišnji izboji se odstranjuju do iznad trećeg pupa od početka grananja, a da bi se obezbedila prozračnost poslednji pup treba da bude okrenut prema van. Jačim orezivanjem će manje cvetati, ali će cvetovi biti krupniji. Takođe, treba odstraniti oštećene grane i one koje se dodiruju.

Kultivari baštenskog hibiskusa jednostrukih cvetova stvaraju seme i mogu se gajiti iz semena. Za kultivare sa duplim cvetovima najbolji način razmnožavanja je reznicama koje se uzimaju u avgustu ili septembru.

Pročitano 11026 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 05 Oktobar 2020 14:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega baštenskog hibiskusa