Artnit

Utorak, 11 Juli 2017 11:25

Acidanthera bicolor - mirisna gladiola Istaknut

Acidanthera bicolor, poznata po imenima mirisna gladiola ili etiopska gladiola je biljka srodna gladioli. Kao i gladiola spada u porodicu irisa (Iridaceae), slična je njoj, ali kasnije cveta i njeni cvetovi imaju prijatan miris. Gaji se kao baštenska biljka u grupama ili se koristi za oivičavanje leja u vrtu. U momentu otvaranja prvih pupoljaka uzima se kao rezano cveće.

Mirisna gladiola je lukovičasta višegodišnja biljka koja potiče iz Etiopije, a gaji se kao ukrasna biljka od 1886. godine. Da bi se dobile mirisne sorte gladiola, koristi se u hibridizaciji sa gladiolama.

Stablo mirisne gladiole može da bude prosto ili razgranato u gornjem delu. U vrtu obično poraste u visinu od 80 do 120 cm, a kada se gaji kao sobna biljka oko 50 cm.

Listovi su kao i kod gladiola, lancetasti, svetlozelene boje, dugi 40 do 50 cm. Krajem leta i početkom jeseni mirisna gladiola cveta. Na jednoj dršci se razvija 3 do 8 cvetova, koji traju samo nekoliko dana, ali se smenjuju na njenom vrhu. Cvetovi su bele boje ili krem-bele boje sa crno-crvenim centralnim delom.

Pročitano 3253 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Acidanthera bicolor - mirisna gladiola