Artnit

Nedelja, 09 Juli 2017 10:51

Aristolochia littoralis - lula cvet Istaknut

Egzotična zimzelena puzavica Aristolochia littoralis, poznata zbog svojih velikih cvetova u obliku lule kao lula cvet, a zbog izgleda cveta koji podseća na pamučno platno pamučni cvet, je ranije bila poznata kao Aristolochia elegans. Zbog toga što ima gusto lišće može da bude dobar paravan u eksterijeru, na žičanoj ogradi ili na rešetki od letava u dvorištu. Takođe, može da se gaji i kao saksijska biljka.

Ime roda Aristolochia potiče od grčkih reči aristos što znači najbolje i locheia što znači porođaj, a verovatno se odnosi na činjenicu da biljke nekih vrsta unutar ovog roda imaju strukturu cvetova koja je slična ljudskom fetusu, a koristile su se u prošlosti kao izvor biljnih preparata za lečenje bolova i infekcija koje su posledica porođaja. Ime vrste littoralis potiče od latinske reči i znači morska obala.

Lula cvet potiče iz Južne Amerike. Stabljike su vitke, drvenaste i obično dostižu dužinu oko 3 do 4,5 metara. Na njima se nalaze široki, sjajni svetlozeleni listovi, obično srcastog oblika.

Lula cvet najčešće cveta tokom proleća i leta. Cvetovi su vrlo neobični, obično zelenkasto-žuti i tamnoljubičasti sa cevastim oblikom.

Pročitano 3417 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 30 Septembar 2020 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Aristolochia littoralis - lula cvet