Artnit

Četvrtak, 29 Juni 2017 10:56

Kanarska margareta - letnja hrizantema Istaknut

Argyranthemum frutescens je poznata po imenu kanarska margareta zato što potiče sa Kanarskih ostrva, a zbog svog izgleda i po imenima letnja hrizantema, grmolika hrizantema, margareta. Iako je višegodišnja biljka gaji se kao saksijska, jednogodišnja biljka ili kao poluloptasti ukrasni grm i stablašica u vrtu sa diferenciranim stablom koje u gornjem delu razvija svoj loptasti oblik.

Argyranthemum frutescens pripada rodu Argyranthemum porodici Asteraceae, (glavočika). Naziv roda Argyranthemum potiče od grčke reči argzros, što znači srebro, a naziv vrste od grčke reči anthemoon, što znači cvet.

U svom prorodnom staništu kanarska margareta može da poraste i do 100 cm u visokom polugrmolikom obliku, a kada se gaji kao ukrasna biljka do 80 cm u visinu. Listovi su sitni i dvojno perasti, tamnozelene ili sivo-zelene boje, aromatičnog mirisa i obuhvataju stablo celom dužinom. Loptasti ili poluloptasti oblik stabla je visine od 20 do 30 cm.

Kanarska margareta cveta od maja do septembra. Cvetovi su sitni, a zavisno od sorte mogu da budu jednostavni, poludupli, loptasti i sa anemonoidnim cvetom jako razvijenog središnjeg dela u trubastom obliku. Središnji disk cveta je najčešće žute boje, ali postoje i tamnije varijante, a neke prate boju kruničnih latica, koje mogu da budu bele, žute, ružičaste, ljubičaste, crvene boje, kao i u brojnim međunijansama.

Pročitano 5087 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kanarska margareta - letnja hrizantema