Artnit

Utorak, 16 Maj 2017 10:56

Ajuga reptans - puzava iva Istaknut

Ajuga reptans je višegodišnja, zeljasta biljka koja raste po livadama, uz puteve, po listopadnim i četinarskim šumama u Evropi, Aziji, Africi i Australiji, a u Severnoj Americi raste kao invazivna vrsta. U narodu je poznata po imenima puzava iva, puzava ivica, plavi ćilim, skrečnik, krnjavica. Koristi se kao lekovita biljka, ali i kao medonosna. Njeni varijeteti se najčešće koriste kao pokrivač tla u vrtu, a posebno su dekorativni varijeteti obojenih listova.

Ajuga reptans pripada rodu Ajuga, iz porodice usnatica (Lamiaceae).

Stabljike Ajuga reptans su četvrtaste, maljave, slabo granate i polegle. One su u donjem delu zelene, a u gornjem crvenkasto-braon boje. Duga savitljiva vreža izrasta iz osnovne stabljike, a iz nje koren. Može da poraste u visinu od 10 do 35 santimetara.

Listovi koji izbijaju iz prizemne rozete Ajuge reptansa su uglavnom tamnozeleni sa ljubičastim šarama. Donji listovi su duguljasto-loptasti, glatki, a listovi izrasli na stabljici manji i oblo nazubljeni. Sasvim mladi listovi i vrhovi su jestivi, a njihov ukus je gorkast i smatra se da jača apetit. Mladi listovi i izdanci se koriste kao dodatak supama, čorbama, varivima, kajgani, sirevima za mazanje.

Ajuga reptans cveta od aprila do juna, a cvetovi ne otpadaju posle cvetanja. Cvetovi su pazušni, skupljeni u cvast u vidu pršljenova nalik na klas. Najčešće su plavo-ljubičasti, a retko beli ili ružičasti. Pčele ih često saleću radi sakupljanja nektara.

Krajem proleća se cela biljka Ajuga reptans sakuplja i suši na hladnom i prozračnom mestu. U narodnoj medicini se koristi za lečenje tuberkuloze, reumatizma, malarije, angine, bolesti jetre.

Pročitano 3106 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ajuga reptans - puzava iva