Artnit

Ponedeljak, 24 April 2017 13:16

Potentilla - guščja trava Istaknut

Rod zeljastih biljaka Potentilla raste divlje u većini hladnih regiona u svetu. U narodu su poznate kao guščja trava, gusja trava, steža i srcepuc. Neke vrste mogu da budu problematični korov, a neke se koriste kao lekovita biljka ili se gaje u vrtu kao baštenska biljka.

Potentilla je rod koji sadrži preko 300 vrsta jednogodišnjih, dvogodišnjih i višegodišnjih zeljastih cvetnica i pripada porodici ruže (Rosaceae). Ovaj rod je dobio ime od latinskih reči potens, što znači jak, moćan i anserina, što znači guščja, zbog toga što se usitnjena biljka davala guskama.

Tipična vrsta iz roda Potentilla nalik je na jagodu, ali se razlikuje po tome što obično ima suve nejestive plodove i otuda ime neplodna jagoda za neke vrste. Mnoge vrste imaju perasto podeljene listove, neke vrste samo 3 lista, a druge imaju 15 ili više listova. Listovi mogu da budu plavo-zeleni ili srebrnasti.

Cvetovi većine vrsta iz roda Potentilla su obično žuti, ali mogu da budu ružičasti, narandžasti, beli ili crveni. Plodovi su obično suvi, ali mogu biti mesnati nalik na jagode, dok je njihovo seme sićušno.

Pročitano 3790 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 28 Septembar 2020 10:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Potentilla - guščja trava