Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 19 April 2017 10:55

Saponaria - sapunika Istaknut

Rod Saponaria sadrži 30 do 40 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih zeljastih biljaka iz porodice Caryophyllaceae (karanfili), koje samoniklo rastu u Evropi i jugozapadnoj Aziji. U narodu je poznat po imenima sapunika, sapunjača, slinarica, penušavac, sapunski kantarion. Neke vrste iz ovog roda se gaje kao baštenske biljke, u kamenjarima, kao pokrivači tla, a zbog svoje lekovitosti i kao lekovite biljke.

Ime roda Saponaria potiče od latinskih reči sapo što znači sapun i aria što znači koji se odnose. Ovo ime je dato verovatno zbog sadržaja saponina koji imaju neke vrste iz ovog roda.

Zavisno od vrste biljke iz roda Saponaria mogu da porastu od 10 do 90 cm. Listovi su dugi do 6 cm, naspramno raspoređeni na stablu. Cveta preko celog leta. Cvetovi su grupisani u zbijene cvasti, i mogu da budu bele, žute, ljubičaste ili ružičaste boje.

Najpoznatija vrsta iz roda Saponaria je Saponaria officinalis. Njen koren sadrži saponine, pa se od davnina koristi kao sredstvo za pranje, a tečni sapun se može proizvoditi potapanjem listova u vodu. Ovaj sapun se još uvek koristi za čišćenje osetljivih starinskih tapiserija. Kao lekovita biljka koristila se za “čišćenje krvi“, za lečenje jetre, slezine, kao diuretik, za izbacivanje sluzi. Ponekad se gaji kao baštenska biljka.

 

Pročitano 4006 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 06 Avgust 2019 10:22
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci