Odštampajte ovu stranicu
Subota, 01 April 2017 11:26

Nega šarene dracene Istaknut

Dracaena surculosa, poznatija zbog šarenih listova po imenima šarena dracena, dracena zlatna prašina, biljka zlatna prašina, a zbog duge uske stabljike i kao japanski bambus je vrsta dracene koja može da uspeva i u prostorijama sa manje prirodne svetlosti, što je čini idealnom sobnom biljkom.

Da bi imala lepe šarene listove šarenoj draceni je potrebna svetlost, ali ne treba da bude postavljena na direktnoj sunčevoj svetlosti. Može da izdrži napolju i nekoliko sati direktnog sunca.

U toku leta šarenoj draceni odgovara umerena temperatura, a zimi minimalna temperatura i od 10 stepeni. Hladniji uslovi za samo nedelju ili dve nisu fatalni, a rast će biti obnovljen čim temperatura poraste iznad 18 stepeni.

Za vreme aktivnog rasta, od leta do jeseni šarena dracena se zaliva jednom do dva puta nedeljno, a kasnije samo toliko da se ne isuši supstrat, jer tada ne raste mnogo. Ona ne voli “mokre noge“ i zato je ne treba zalivati previše.

Zemlja u koju se sadi šarena dracena mora da bude drenirana kako bi se izbeglo truljenje. Potrebna vlaga se obezbeđuje stavljanjem podmetača sa vlažnim šljunkom i povremenim prskanjem, ali treba izbegavati preterano zalivanje lišća.

Dok raste aktivno šarena dracena se prihranjuje tečnim đubrivom jednom mesečno.

Pošto je šarena dracena relativno mala ne treba često da se presađuje. Ona će napredovati godinama u veoma malim saksijama i dostići zrelost u saksijama od 12 cm. Obično se presađuje u proleće svake druge godine i odgovara joj saksija iste veličine, a ne broj veća.

Šarena dracena može da se razmnožava deljenjem, a najbolje kada se presađuje u proleće. Takođe, razmnožava se i reznicama, dugim oko 8 cm, sa tri ili četiri lista. Reznice se stavljaju u saksiju sa navlaženom mešavinom, koja se sastoji od jednakih delova treseta i peska, a zatim pokrije plastičnom kesom i drži na temperaturi od 21 do 24 stepeni na delimično osenčenom mestu. Četiri do šest nedelja ne treba da se zaliva. Nakon ožiljavanja skida se plastična kesa i počinje umereno zalivanje nove biljke, ali samo kada se mešavina osuši. Pored toga treba primeniti i slabije tečno đubrivo svake dve nedelje. Kada se koreni pojave na površini mešavine, pomera se mlada biljka u saksiju veću za jedan broj koja sadrži standardni supstrat za odrasle biljke, a zatim se neguje kao zrela biljka.

Pročitano 4844 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Septembar 2020 10:24
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci