Artnit

Subota, 04 Mart 2017 12:29

Hajdučka trava - hajdučica Istaknut

Višegodišnja, zeljasta biljka Achillea millefolium, najpoznatija u narodu po imenima hajdučka trava i hajdučica spada u red najlekovitijih biljaka. U narodu je poznata i po imenima koja su vezana za period cvetanja, ukus ili morfološke karakteristike kao što su stolisnik, ranjenik, sporiš, jalovi mesečnjak, ravanj, romanika, ravan, roman, romonika, petrovsko cveće, ivanjsko cveće. Kao samonikla biljka raste u celoj Evropi uz puteve, na livadama, pašnjacima, travnjacima, njivama, rubnim područjama šume i šumarcima.

Achillea millefolium je vrsta biljke iz roda Achillea, porodice glavičoka (Asteraceae). Latinsko ime rod Achillea je dobio po grčkom mitskom junaku Ahileju koji je prema legendi privijao ovu biljku na svoje rane u trojanskom ratu. Ime vrste millefolium potiče od latinskih reči, mille što znači hiljadu i follium što znači list, i zbog toga je i u narodu poznata i kao stolisnik. Svoj najčešći naziv hajdučka trava i hajdučica dobila je po hajducima koji su je privijali na otvorene rane i uboje, jer ubrzava zgrušavanje krvi i zaustavlja krvarenje.

Cela hajdučka trava je mirisna. Njena stabljika je uspravna, čvrsta, svetlozelene ili crvenkaste boje, grana se samo u gornjem delu i prekrivena je vunastim dlakama. Može da poraste u visinu od 20 do 80 cm. Listovi su dvostruko do trostruko perasto deljeni.

Od juna do avgusta hajdučka trava cveta. Cvetovi su najčešće bele boje, a mogu da budu i žute, bledoljubičaste ili ružičaste boje u obliku cvati na vrhu stabljike i imaju opor miris. Oni se beru kada je sunce najjače, jer tada u njima ima najviše eteričnog ulja, a od cele biljke se odseca najviše do 30 cm dužine.

Kao lekovita biljka hajdučka trava se koristi od davnina. Stari Grci su je koristili još pre 3000 godina za lečenje spoljnih rana na koži. Cvetovi i listovi hajdučke trave su se jeli i od njih se pravio čaj, a sveži listovi su se koristili za zaustavljanje krvarenja iz rana, lečenje gastroloških problema, protiv groznice i za bolju cirkulaciju. Sveži listovi su se takođe žvakali za ublažavanje zubobolje. Indijanci su koristi ovu biljku za rane, infekcije i krvarenja. Kineska medicina ističe njenu sposobnost da utiče na bubrege, slezinu, jetru i energetske kanale po celom telu.

Hajdučka trava se koristi u tradicionalnoj medicini, homeopatiji, ajurvedskom lečenju i kozmetici. Ona se koristi u različitim magijskim obredima, uglavnom ljubavnim ritualima.

Pošto je hajdučka trava veoma otporna biljka, a istovremeno i dekorativna može da bude dobar izbor za seoske vrtove. Ona ima veliku sposobnost da se širi putem rizoma, i zato se sadi na padinama i obroncima zbog kontrole erozije zemljišta.

Pročitano 3933 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Hajdučka trava - hajdučica