Artnit

Sreda, 22 Februar 2017 11:10

Nega davalije Istaknut

Rod zimzelenih paprati davalija, neobičnog egzotičnog izgleda poznat je po nazivima stopala paprati, pauk biljka, zečja šapa. Neke njegove vrste se gaje kao sobne biljke i izgledaju zanimljivo u visećim saksijama i korpama, zbog rizoma koji se prepliću na površini supstrata. Najlepše biljke se gaje u uslovima sličnim većini vrsta paprati i bršljana.

Davalija se sadi u ilovaču sa dosta treseta, jer tresetni supstrat dobro zadržava vodu.

Polusenovito mesto najviše odgovara davaliji, jer joj direktno jako sunce može sagoreti listove i promeniti boju rizoma, posebno ako nema dovoljnu vlažnost. Idealno mesto je severni ili istočni prozor, a može da napreduje i na veštačkom svetlu. U toku zime temperatura ne sme da bude ispod 10 stepeni.

Da bi davalija bila zdrava treba povećati vlažnost vazduha u prostoriji. Zato može da se stavi saksija sa njom na vlažni podmetač ili koristi ovlaživač kada je vazduh suv. U toku leta zaliva se obilno, a zimi mnogo manje, tek kada se površinski sloj zemlje prosuši. Redukovanim zalivanjem smanjuje se porast lisne mase i dekorativnost rizoma dolazi do izražaja.

U periodu vegetacije, od početka proleća do kraja jeseni davalija se prihranjuje razređenim tečnim đubrivom svake 2 do 3 nedelje.

Davalija izgleda lepše u visećoj korpi ili saksiji kada su njeni rizomi vidljivi. Zato se presađuje u novu saksiju kada malo preraste staru, a za brži rast se preporučuje presađivanje jednom godišnje.

Vrste iz roda davalija se brzo i lako razmnožavaju deljenjem u proleće. Kada se seju spore potrebno je više vremena za dobijanje novih biljaka.

Pročitano 2992 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 19 Juni 2019 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega davalije