Artnit

Ponedeljak, 26 Decembar 2016 12:31

Kalanchoe blossfeldiana - nega Istaknut

Kalanchoe blossfeldiana je vrsta iz roda Kalanchoe, poznata po imenima božićna kalanhoja, cvećarska kalanhoja, plamena Keti i uzbuđenje madagaskarske udovice. Gaji se često kao sobna biljka, jer je otporna i podnosi dobro visoke temperature i nisku vlažnost vazduha, kao i neredovno zalivanje. U toku leta može da se gaji i na terasi, balkonu ili u vrtu.

Kalanchoe blossfeldiana se sadi u supstrat za geranijume. Zbog dobre drenaže treba da se doda oko 30% sitnog šljunka. Preporučuju se saksije od pečene gline.

Najbolji položaj za Kalanchoe blossfeldiana je svetlo mesto, a posebno ono koje je okrenuto ka jugu. U toku zime joj je potrebno više svetlosti, a u toku leta ne treba da bude izložena direktnom suncu.

Kalanchoe blossfeldiana napreduje najbolje na temperaturi oko 20 stepeni. Optimalna temperatura u toku zime je od 15 do 17 stepeni, a leti podnosi temperaturu i do 27 stepeni.

Od proleća do sredine jeseni Kalanchoe blossfeldiana se zaliva jednom do dva puta nedeljno, a kasnije do dva puta mesečno, tako da supstrat ne bude potpuno suv. Prevelika vlažnost zemljišta može da omekša i izduži stabljiku, a i da izazove klonulost listova, pa i truljenje biljke.

Kalanchoe blossfeldiana se prihranjuje u toku vegetacije. Kada raste i cveta vodi se dodaje tečno đubrivo jednom mesečno.

U proleće posle cvetanja Kalanchoe blossfeldiana može da se presađuje. Takođe, redovno treba uklanjati stabljike precvetalih cvetova i suve listove. Listovi se čiste vlažnom krpom svake dve nedelje i ne koristi se sredstvo za sjaj.

Kalanchoe blossfeldiana se razmnožava veoma lako reznicama koje se uzimaju sa vrha ili izdancima. Seme se seje u martu na temperaturi od 21 stepeni.

 

Pročitano 3958 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 08 Septembar 2020 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kalanchoe blossfeldiana - nega