Artnit

Utorak, 08 Novembar 2016 12:05

Anigozanthos - kengurova šapa Istaknut

Anigozanthos je mali rod biljaka, koje potiču iz zapadne Australije. Zbog oblika cvetova i svog porekla poznat je po nazivu kengurova šapa. Ovom rodu biljaka pripada oko 12 vrsta, a razvijeni su brojni hibridi i sorte, koji se u hladnijim krajevima gaje kao saksijsko cveće, a pošto cvetovi dugo traju koriste se i kao rezano cveće.

Rod biljaka Anigozanthos pripada porodici Haemodoraceae koja je srodna porodici Liliaceae. Ime roda je verovatno izvedeno od grčkih reči anis, što znači nejednako ili koso, i anhos, što znači cvet, i odnosi se na podelu cveta na šest nejednakih delova.

Kengurova šapa je višegodišnja biljka koja može da poraste u visinu od 30 do 50 cm. Zavisno od vrste varira veličina i visina cvetne stabljike, kao i boja cvetova. Mnogi novi oblici su takođe nastali kao rezultat ukrštanja.

Cvetovi kengurove šape se pojavljuju u proleće i leto, na stabljici koja može biti duga i do 2 m. Ukupna boja cvetova zavisi od boje finih dlaka koje pokrivaju cvetove, a ponekad i deo stabljike. Cevasti, baršunasti cvetovi koji su grupisani na kraju stabljike uglavnom su ružičaste, crvene, žute, narandžaste ili zelene boje.

Pročitano 3114 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 30 Avgust 2020 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Anigozanthos - kengurova šapa