Artnit

Ponedeljak, 03 Oktobar 2016 11:03

Nega rubelini palme Istaknut

Egzotična palma Phoenix roebelenii, poznatija po nazivima rubelini palma, minijaturna urmina palma, patuljasta urmina palma se često gaji kao sobna biljka. Iako bolje napreduje kada se gaji u vrtu, odgovaraju joj i uslovi gajenja u zatvorenoj postoriji. Zato što nije laka za gajenje ne preporučuje se početnicima.

Rubelini palma se sadi u mešavinu baštenske zemlje, zemlje za cveće i malo peska ili šljunka manje granulacije.

Rubelini palmi odgovara svetlo mesto, ali bez direktnog sunca. Leti, kada je napolju, odgovara joj i šarena hladovina, ali može postepeno da se navikne i na direktno. Ali, ako je izložena prejakoj svetlosti bez prethodne pripreme na listovima se javljaju crvene fleke, zatim opekotine, a na kraju se i suše.

Pošto je rubelini palmi potrebna velika vlažnost vazduha treba je orošavati. Kada je povećana vlažnost čestim orošavanjem, listovi izgledaju raskošnije, dok zbog duge nedovoljne vlažnosti, krajevi listova se suše i žute, i napadaju ih razne vaši i crveni pauci.

U periodu kada aktivno raste rubelini palmi je potrebno dosta vode. Zemlja treba da bude uvek vlažna, ali da se ne zadržava u saksiji ili podmetaču. U toku zime zalivanje se smanjuje, jer zemlja treba da bude vlažna, ali ne i natopljena kao tokom leta.

Svake 2 do 3 nedelje, tokom aktivnog rasta rubelini palma se prihranjuje tečnim đubrivom.

Od maja do septembra rubelini palma može da bude napolju. Pre nego što temperatura padne ispod 10 stepeni, unosi se u zatvorenu prostoriju sa sobnom temperaturom od oko 15 stepeni. Minimalna temperatura ne treba da bude niža od 5 stepeni.

Rubelini palma se može razmnožavati samo semenom, koje proklija za oko 3 meseca.

Pročitano 3331 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 24 Avgust 2020 10:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega rubelini palme