Artnit

Utorak, 09 Avgust 2016 11:11

Kraljevski ljiljan - trubasti ljiljan Istaknut

Jedna od najpoznatijih vrsta iz roda ljiljana ili krina (Lilium), kako se još u narodu zove, koja se gaji kao baštenska biljka i za rezano cveće je Lilium regale. Zbog krupnih cvetova prijatnog mirisa naziva se kraljevski ljiljan, a zbog oblika cvetova i trubasti ljiljan.

Lilium regale potiče iz zapadnog dela provincije Sečuan na jugozapadu Kine. U Engleskoj počinje da se gaji kao ukrasna biljka od 1903. godine, kada ga je iz Azije preneo Ernest Vilson, poznati kolekcionar biljaka. Ernest Vilson je rizikovao svoj život za ove ljiljane, kada ih je pronašao u planinama, gde je slomio nogu. Ljiljani su stigli bezbedno, a njemu je jedna noga ostala kraća.

Lilium regale može da poraste u visinu do 2 m, a kada se gaji u vrtu kao baštenska biljka uglavnom od 1,2 do 1,5 m. Između uskih, tamnozelenih, linearnih listova postoji nejednak razmak.

Od jula do septembra Lilium regale cveta. Na sivo-zelenoj pegavoj stabljici je obično 20 do 30 krupnih cvetova. Latice su bele boje, osenčene ružičasto sa spoljašnje strane, a iznutra žute boje, sa jakim prijatnim mirisom, posebno noću. Boje hibrida mogu da budu srebrnobela, žuta, zlatnožuta, ružičasta, iznutra bela, a drška nijansirana grimizno.

Lilium regale, kao i mnoge vrste iz roda Lilium je otrovan za mačke. Sa gutanjem kod njih izaziva potencijalno fatalnu bubrežnu insuficijenciju.

Pročitano 4343 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 16 Juli 2017 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kraljevski ljiljan - trubasti ljiljan