Artnit

Subota, 06 Avgust 2016 11:25

Anagallis - krika Istaknut

Rod biljaka Anagallis poznatiji je po mnogobrojnim nazivima, kao što su na primer krika, krivičica, vidovčica, vidac, vidić, vidova trava, pastirov sat, crvena ovčarka. Najviše je rasprostranjen po umereno vlažnim, zapuštenim mestima, na oranicama i u vinogradima. Neke njene vrste se gaje kao baštenske biljke u vrtu i kao saksijske biljke ulepšavaju terase i balkone.

Anagallis je rod jednogodišnjih i višegodišnjih zeljastih biljaka iz porodice jagorčevina (Primulaceae), kome pripada 34 vrsta. Naziv roda potiče od grčkih reči ana, što znači ponovo i agallein, što znači uživati u, i verovatno se povezuje sa činjenicom da vrste iz ovog roda cvetaju dva puta godišnje, a cvetovi se otvaraju kad god ih sunce udari. Ima i mišljenja da ime roda potiče od grčke reči anagelao, što znači smejati se, jer su se nekada biljke iz ovog roda koristile za poboljšanje raspoloženja.

Vrste iz roda Anagallis su niske žbunaste biljke, koje rastu u visinu od 10 do 25 cm, a u širinu od 60 do 80 cm.

Anagallis obično cveta od početka leta do rane jeseni. Na dugim granama pojavljuju se mnogobrojni sitni cvetovi, plave, narandžasto-crvene boje, a ređe bele boje.

Najraširenija vrsta na Balkanu je Anagallis arvensis, koja se nekada koristila u narodnoj medicini za lečenje više vrsta bolesti. Poznate podvrste su poljska i modra krika.

 

Pročitano 2448 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Anagallis - krika