Artnit

Ponedeljak, 04 Juli 2016 10:51

Kohleria - crvena truba Istaknut

Kohleria je rod višegodišnjih drvenastih biljaka, čije vrste se gaje kao sobne biljke ili kao puzavice na terasi i balkonu. Slična je gloksiniji po obliku cveta. Neke njene vrste su zbog oblika cveta, nalik na malu trubu poznate i po nazivu crvena truba.

Kohleria je rod biljaka koji pripada porodici Gesneriaceae. Ovaj rod je dobio ime u čast švajcarskog biologa i prirodnjačkog istoričara Mihaela Kohlera. Obuhvata oko 19 vrsta, drvenastih grmova i zeljastih biljaka koje se mogu videti na prostoru od Meksika do Bolivije.

U prirodnom staništu vrste iz roda Kohleria mogu da porastu u visinu od 1 do 3 m. Cela biljka je obrasla sitnim dlačicama. Na korenovom sistemu ove biljke stvaraju se rizomi iz kojih niču nove biljke.

Sve vrste iz roda Kohleria imaju nasuprotno raspoređene ovalne listove, dužine od 8 do 10 cm. Listovi su tamnozeleni, i ponekad prošarani crvenim ili srebrnim dlačicama.

Zvonasti cvetovi dugi od 2 do 4 cm se pojavljuju ispod pazuha gornjih listova vrsta iz roda Kohleria. Oni mogu da budu pojedinačni ili u grupama, kao štitasta ili grozdasta cvast, a najčešće su ružičaste, narandžaste, ljubičaste boje i prošarani sitnim pegama.

 

Pročitano 5679 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 19 Juni 2020 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kohleria - crvena truba