Artnit

Subota, 02 Juli 2016 16:03

Puzavice - ukras vrta i dvorišta Istaknut

Puzavice oživljavaju eksterijer doma svojim cvetovima, listovima ili mirisom. Elegantne su, bujne, izgledaju zanimljivo i posebno su korisne u malim vrtovima, gde dodaju novu dimenziju. Uglavnom se koriste u vrtu i dvorištu za pokrivanje i ukrašavanje zidova kuća, ograda, pergola, kao i za prirodnu senku ili zaklon. Često su jednostavne za održavanje i možete im dozvoliti da same rastu, ili ih vezati i dati im oslonac.

Puzavice rastu vertikalno i dobro se uklapaju u male vrtove. Ruže penjačice, bršljan, vinova loza, klematis su lepe puzavice koje zahtevaju malo prostora i veoma su raznovrsne. Obezbedite im rešetke za penjanje od drveta ili metala.

Neugledan zid, ograda ili bilo koji neprivlačan elemenat u vrtu može se za kratko vreme obaviti zelenim ruhom. Dobar izbor su zimzelene puzavice, kao što su na primer bršljan i lažna lozica koje brzo rastu i mogu se naći u raznim varijetetima.

Puzavice pružaju dodatnu privatnost. Njima može da se pokrije cela ograda koja razdvaja Vašu imovinu od susednih. Na taj način ona će izgledati kao živi zid i Vaš vrt ili dvorište će biti pretvoreno u lepu oazu. Laburnum ili kako je poznatiji u narodu zbog jarkožutih cvetova zlatna kiša će biti neobična živa ograda.

Pergolu možete da pretvorite u šarenu kupolu ili mesto za odmor. Jedna od najboljih puzavica za pergolu je klematis, koji obilno cveta, a može da se kombinuje lako sa drugim biljkama puzavicama, kao na primer sa ružama penjačicama. Dobar izbor su i orlovi nokti, jasmin i bugenvilija.

 

Pročitano 6538 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 02 Juli 2020 10:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Puzavice - ukras vrta i dvorišta