Artnit

Sreda, 22 Juni 2016 10:47

Geum - blaženak Istaknut

Rod višegodišnjih biljaka Geum, poznat u narodu po nazivu blaženak je višegodišnja baštenska biljka pogodna za sunčane i polusenovite položaje u vrtu. Lepo izgleda kada se posadi u vrtne gredice, kamenjare, saksije, a može da bude i zanimljivo rezano cveće u vazi.

Geum pripada porodici Rosaceae i obuhvata oko 50 vrsta, koje su zimzelene osim kada zimske temperature padnu ispod -18 stepeni.

Listovi Geuma su tamnozeleni. Zimski listovi su malo sitniji i ne izdrže često celu zimu. Kada se u toku zime više puta promene razdoblja mraza i toplijeg vremena, oni uvenu, ali u proleće poteraju novi.

Geum cveta u maju i junu, a ponekad i u avgustu i septembru. Cvetovi su žute, narandžaste, ružičaste ili crvene boje. Da bi se podstaklo dalje cvetanje uvele cvetove treba redovno uklanjati.

Dobra drenaža je veoma važna za Geum, jer mu truli koren u vlažnim uslovima. Iako se prilagođava raznim vrstama zemljišta, odgovara mu lako, peskovito, umereno vlažno zemljište. Prihranjuje se u proleće, i ako bude potrebno može još jednom u leto. Ne zaliva se mnogo, osim ako nije veća suša.

Geum se razmnožava setvom semena u proleće u leje u vrtu ili podelom bokora u rano proleće ili u jesen.

Pročitano 5250 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 01 Juni 2019 10:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Geum - blaženak