Artnit

Četvrtak, 16 Juni 2016 11:27

Plumerija - simbol večnog života Istaknut

Plumerija je rod tropskih biljaka sa raznobojnim cvetovima opojnog mirisa. U narodu je poznata po nazivu Frangipani, koji su još u XVI veku dali Italijani po parfemu Marquis Frangipani na koji ih je miris ove biljke podsećao. Zavisno od vrste i načina orezivanja može da se gaji kao malo drvo ili ukrasni grm u vrtu, ali o oblikuje bonsai. U kontinentalnim oblastima gaji se uglavnom u saksiji da bi opstala zimi u toplijem prostoru.

Rod Plumerija pripada porodici oleandera (Apocynaceae) i ima osam osnovnih vrsta i hiljade kultivara. Nazvan je u čast francuskog botaničara Šarla Plumijea iz XVII veka, koji je putovao po Americi i prikupljao podatke o biljnom i životinjskom svetu.

Plumerija potiče iz Srednje Amerike odakle se proširila u sve tropske oblasti u svetu. Zavisno od vrste može da poraste od 1 do 6 m, a u tropskim krajevima i do 15 m.

Većina vrsta plumerija je listopadna osim pudice i obtuse koje su zimzelene. Oblik listova je različit kod svih vrsta. Stabljike su mekane i lako lomljive, a pri oštećenju iz rana curi mlečni sok, koji je otrovan u većim količinama.

Plumerija cveta neprekidno oko tri meseca, a vrste kao što su pudica i obdusa u toku cele godine. Cvetovi su grupisani u grozdove, i mogu da budu bele, žute, ružičaste, crvene boje. Veličina cveta zavisi od vrste i može da bude od 2 do 10 cm. Opojan miris cvetova se širi u predvečerje.

Cvet plumerije uključuje širok spektar značenja kao što su šarm, gracioznost, lepota, proleće, novi život ili rođenje, novi početak ili kreativnost. Plumerija je simbol večnog života i često se koristi u verskim obredima. U hindu kulturi plumerija predstavlja posvećenost i predanost, a u budizmu simboliše besmrtnost. Na Havajima se njeni cvetovi pletu u vence koji se poklanjaju posetiocima, a žene ga nose u kosi. Ako je cvet preko desnog uva znači da je slobodna, a iznad levog znači da je zauzeta. Plumeria alba, koja ima najlepši miris od svih vrsta je nacionalni cvet Nikaragve i Laosa.

Slatki tropski miris cveta plumerije dostupan je kao parfem, kolonjska voda i esencijalno ulje.

Pročitano 9973 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 06 Juni 2019 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Plumerija - simbol večnog života