Artnit

Subota, 04 Juni 2016 11:36

Brahikoma - Brachyscome Istaknut

Brahikoma (Brachyscome) je rod biljaka koje veoma bogato cvetaju. Neke vrste iz ovog roda su veoma popularne baštenske biljke, i mnogi njihovi kultivari se gaje u vrtovima zbog njihovih raznovrsnih formi listova i cvetova. Prikladna je za sađenje u viseće korpe i žardinjere.

Brachyscome je rod cvetnica, koji pripada porodici glavičoka (Asteraceae). Ime roda je prvi objavio Henri Kasini 1816. godine, a nastalo je od klasičnih grčkih reči brachis, što znači kratak i kome, što znači kosa, a odnosi se na vrlo kratka maljava vlakna biljaka iz ovog roda.

Rod Brachyscome obuhvata oko 70 vrsta, jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka. Većina vrsta potiče iz Australije, a ostale sa Novog Zelanda i Nove Gvineje.

Zavisno od vrste, brahikome imaju rozete listova ili listove naizmenično raspoređene na stabljici.

Brahikoma cveta od maja do oktobra. Cvetovi su pojedinačni ili sakupljeni u male cvasti, u nijansama bele, plave, ljubičaste, ružičaste, žute boje.

Najčešće se gaje Brachyscome multitifida, poznata po nazivima plavi krasuljak i australijska tratinčica, Brachyscome iberidifolia poznata po nazivu labudova margareta i Brachyscome iberidifolia poznata po nazivu plava zvezda.

Pročitano 3575 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Brahikoma - Brachyscome