Artnit

Nedelja, 29 Maj 2016 10:53

Nega visećeg lotusa Istaknut

Tropska puzavica Lotus berthelotii, poznata po nazivima viseći lotus i papagajev kljun, je višegodišnja biljka, koja se najčešće gaji kao jednogodišnja biljka na terasama i balkonima u visećim korpama i žardinjerama, a može da bude i zanimljiv pokrivač tla u vrtu. Ako je nega pravilna ukrašavaće svojim neobičnim cvetovima jarkih boja svaki prostor tokom leta.

Visećem lotusu odgovara sunčano mesto, ali toleriše i polusenku.

Zemlja u koji se sadi viseći lotus treba da bude humusna, peščana, dobro drenirana.

Pošto je viseći lotus osetljiv na veliku vlagu, zaliva se redovno, ali zemlja treba da se malo prosuši između dva zalivanja. Previše ili premalo zalivanja izazivaće opadanje listova.

Viseći lotus može da se prihranjuje svakih 15 dana.

U jesen treba dobro skratiti viseći lotus i uneti ga unutra, a tokom zime zemlju treba održavati jedva vlažnom. U proleće se iznosi napolje i orezuje.

Krajem leta se uzimaju reznice i ožiljavaju na temperaturama od 7 do 13 stepeni, na jakoj svetlosti i uz smanjeno zalivanje, a biljke cvetaju često već prve godine.

U februaru se seje seme u zatvorenom prostoru, ali biljke ne cvetaju prve godine. Da bi se podstaklo bokorenje i cvetanje visećeg lotusa, treba mu povremeno otkinuti vrhove.

Pročitano 7577 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 01 Juli 2020 10:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega visećeg lotusa