Artnit

Nedelja, 17 April 2016 11:10

Crassula tetragona - minijaturni bor Istaknut

Vrsta krasule Crassula tetragona je sukulentna biljka. Poznata je po nazivu minijaturni bor jer podseća na mali bor, a takođe i po nazivima japansko drvce ili žad drvo. Često se gaji kao sobna biljka i koristi kao bonsai. Potrebno joj je malo nege.

Crassula tetragona potiče iz južne Afrike. Uspravna je ili širi žbun koji može da poraste i do jedan metar u visinu. Stabljika je drvena sa braon korom i sa ukrštenim parovima listova zelene do tamnozelene boje. Cveta u proleće i leto, a cvetovi su sitni, bele boje.

Iako Crassula tetragona voli puno sunce, treba je zaštititi od jakog sunca.

Crassula tetragona zahteva umerenu količinu vode, a više vode je potrebno ukoliko su prisutni cvetni pupoljci, ali je i onda treba zaliti tek kada se zemlja potpuno osuši. Tokom zime zaliva se retko, samo toliko da bi se listovi sačuvali od sušenja.

Kao i druge vrste krasula i sukulenata, Crassula tetragona zahteva veoma dobru drenažu. Loše isušivanje zemljišta, zajedno sa prekomernim zalivanjem izaziva truljenje korena.

Crassula tetragona se sadi u mešavinu peska, ilovače, šljunka i treseta.

Jednom u toku vegetacije Crassula tetragona može da se prihranjuje.

Crassula tetragona može da se razmnožava iz lista ili matičnih reznica koje se ukorenjuju u vlažnom, dobro dreniranom supstratu. Takođe, se u toku vegetacije može razmnožiti deljenjem, ali i iz semena.

Pročitano 4115 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 05 Juli 2020 10:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Crassula tetragona - minijaturni bor