Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 03 April 2016 11:02

Nega kalibrahoe Istaknut

Kalibrahoa ima veliki broj hibrida, pa je mogućnost njenog kombinovanja beskrajna. Zbog velikog broja sitnih cvetova svih duginih boja zvonastog oblika poznata je pod imenom milion zvončića, a zbog izuzetne sličnosti sa petunijama naziva se i mini petunija. Gaji se kao jednogodišnja biljka i u svaki prostor unosi boju od proleća do kasne jeseni. Dobar je izbor za žardinjere i viseće korpe, kao i za ukrasne posude na prozorima, balkonima i terasama.

Kalibrahoa se sadi od aprila do juna u viseće saksije ili korpe i žardinjere u treset za presađivanje za petunije. Odgovara joj sunčano mesto.

Da bi se podstaklo grananje i kalibrahoa izgledala punije i bogatije, pri sađenju je treba malo podrezati oštrim makazama.

Kalibrahou treba zalivati skoro svakog dana u toku leta, jako rano ujutru ili uveče, zato što će uvenuti ako se zaliva po velikim vrućinama. Ako je u saksiji ne zalivajte je dok se zemlja pri vrhu ne osuši. Njeno korenje ne treba da bude potpuno u vodi, jer će to izazvati truljenje i bolesti korena.

Nakon sađenja u saksiju kalibrahoe treba pričekati sa prihranjivanjem dok se malo prilagodi i razvije, a zatim u početku je prihranjivati jednom nedeljno, a kasnije i dva puta. Preporučuje se da se prilikom svakog zalivanja vodi doda niska koncentracija tečnog đubriva. Treba imati u vidu da je preosetljiva i na visoku i na nisku pH vrednost, a u slučaju povišene ili snižene pH vrednosti, upotrebite helirano organsko gvožđe.

Pročitano 7586 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci