Artnit

Petak, 04 Mart 2016 11:42

Turski karanfil - Dianthus barbatus Istaknut

Turski karanfil (Dianthus barbatus) je jedna od najčešće gajenih vrsta karanfila u vrtovima, a u narodu je poznat i pod nazivom top karanfil. Zavisno od vremena setve i sorte, može da bude jednogodišnja i višegodišnja biljka, a gaji se najčešće kao dvogodišnja cvetnica. Zbog svog prijatnog mirisa omiljeno je cveće leptirima i pčelama. Kao baštenska biljka gaji se u vrtu ili kamenjaru, u grupama ili uz gredice i ivičnjake, ali i u žardinjerama na terasama i balkonima. Lep je ukras i kao rezano cveće u vazi, gde može da ostane sveže i dve nedelje.

Cvetno stablo turskog karanfila raste malo položeno, a kasnije počinje da raste u visinu do 60 cm. Lišće je glatko, tamnozelene boje, kopljasto.

Kao dvogodišnja biljka turski karanfil ne cveta prve godine. Počinje da cveta krajem proleća, i cveta skoro do kraja leta. Cvetovi su složeni i sastoje se od pet nazubljenih latica po gornjoj ivici, koje se ne otvaraju u isto vreme. Postoje razne boje i kombinacije cvetova, od crvene, ružičaste, bele, ljubičaste i mešavine ovih boja, kao i dvobojni sa prugicama ili tačkicama. Kada precveta, na vrhovima se formiraju male duguljaste čaure ispunjene sitnim crnim semenom, koje se može koristiti za setvu ili samo rasejavati.

Turski karanfil se često seje u junu, a da bi se postigla dobra klijavost prekrije supstratom za cveće, debljine oko 1 cm. Kada se poseje potrebno ga je mnogo zalivati. Pošto niknu, mlade biljke se rasađuju tokom jula i avgusta na stalno mesto, na razmaku od 20 do 40 cm. Zimi se štiti od mraza zimzelenim grančicama. Može da se ramnožava i deljenjem bokora.

Najbolje mesto za sađenje turskog karanfila je ono koje je u toku celog dana izloženo sunčevoj svetlosti ili je u blagoj senci. Odgovara mu umereno vlažno i propusno zemljište.

Pošto turskom karanfilu nije potrebno puno vode, zaliva se umereno svakih nekoliko dana. U početku se prihranjuje tečnim đubrivom jednom nedeljno, a kasnije može i jednom mesečno.

Da bi se podstaklo cvetanje turskog karanfila, treba uklanjati redovno precvetale cvetove. Kada je u punom cvatu latice ne teba polivati, a naročito leti kada je velika vrućina.

Turskom karanfilu je potrebno okopavanje i redovno plevljenje.

Razne štetočine, kao što su na primer lisne vaši ili crveni pauk mogu da napadnu turski karanfil. Listove zahvaćene bolešću treba odmah ukloniti.

Pročitano 10306 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 27 Maj 2019 10:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Turski karanfil - Dianthus barbatus