Artnit

Četvrtak, 21 Januar 2016 12:37

Aizoaceae - ledene biljke Istaknut

Aizoaceae je veoma velika porodica sukulentnih biljaka kojoj pripadaju brojne vrste sa najvećom sposobnošću prilagođavanja sušnim staništima. Sve vrste odlikuje koncentracija vode samo u listovima i imaju širok spektar oblika listova, od lista nalik na živi kamen do mesnatih listova malih grmova. Biljke iz ove porodice su poznate po nazivima, kamene biljke, ledene biljke, pokrivači od korova.

Porodica Aizoaceae obuhvata oko 127 rodova sa više od 2500 vrsta, uglavnom endemskih u južnoj Africi, a nekoliko vrsta se nalazi u Australiji i oblasti Pacifika. Vrste se često identifikuju na osnovu karakteristične čaure sa semenom, a afričko ime vigie, što znači mala smokva se odnosi na čauru, koja liči na pravu smokvu. Neke vrste skladište vodu u svom epidermu, tako da kada ga uhvati svetlost sočno lišće blista na suncu kao da je prekriveno sitnim kristalima.

Poznati rodovi iz porodice Aizoaceae su Lithopis, Delosperma, Aloinopsis, a vrste Aptenia cordifolia, Carpobrotus acinaciformis, Carpobrotus edulis, Delosperma echinatum.

Pročitano 2471 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 02 Avgust 2020 11:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Aizoaceae - ledene biljke