Artnit

Ponedeljak, 04 Januar 2016 12:57

Kardamom - začin srca Istaknut

Kardamom je zimzelena biljka iz porodice đumbira, koja se koristi od davnina kao začinska i lekovita biljka. Poznat je po imenu začin srca. Iako postoji zeleni, beli i crni kardamom, pravim se smatra zeleni i on je jedan od najstarijih i najcenjenijih začina i spada među najskuplje na svetu. Odnedavno se gaji i kao sobna biljka, jer njegovo bujno raštrkano lišće, unosi živost u svaki prostor.

Kardamom koji se na latinskom jeziku zove Elettaria kardamum pripada porodici ingvera (zingiberaceae). Kada se slože reči iz njegovog imena, kardia (srce) i amomum (začin) dobija se naziv začin srca.

Kardamom potiče iz jugoistočne Azije, a gaji se najviše u Indiji. Cela obala pokrajine Malabar u Indiji je poznata po bujnom rastinju ove biljke, a jedna njegova vrsta je nazvana po njenom imenu. Indijski kardamom je manji i aromatičniji od drugih vrsta.

Smatra se da je kardamom jedan od najstarijih začina i da ima lekovita svojsva. On je bio poznat pre 5000 godina. Drevni zapisi pokazuju da se gajio još 720. godine pre nove ere u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube. Stari Grci i Rimljani su od njega pravili mirisne parfeme. U Indiji ga koriste vekovima, i pominje se u sanskritskim spisima. Arapi su trgovali ovim začinom.

Kardamom je nalik trski. Na njegovim dugim uspravnim peteljkama nalaze se kopljasti listovi, koji su dugi 30 do 60 cm. Cvetovi mogu da budu crvenkaste, žućkaste, zelenkasto-bele ili ljubičaste boje, a iz njih se razvija plod tobolac, koji stoji skoro na vodoravno raširenim metlicama. Plod je braon-zelenkasta mahuna veličine lešnika koja sadrži 15 do 20 semenki aromatičnog ukusa koji podseća na ukus eukaliptusa i limuna i od njih se dobija začin, a cene se i kao lekovito sredstvo.

U tropskim područjima kardamom poraste u visinu do 3 m, a kada se gaji kao sobna biljka najčešće do oko 50 cm. Iz veoma debelih rizoma neprekidno izbijaju novi listovi pa biljka postaje sve bujnija.

Kardamom se koristi u industriji mesa i peciva, za proizvodnju likera i parfema. Sastojak je raznih začinskih mešavina, poput karija i senfa. Na Bliskom istoku se koristi i za kafu. Arapski beduini piju kafu kuvanu sa kardamomom, koja ima specifičan miris. U XVIII veku ljudi su pili kardamom-rakiju sa cimetom i karanfiličem, a kardamom se i danas stavlja u punč i kuvano vino. U Švedskoj ga stavljaju u puding od jabuka, a u Norveškoj u hamburger i kobasice.

Kardamom ima lekovita svojstva, koja su poznata od davnina. U izvorima se najčešće navodi lekovito delovanje na probavni sistem. U tradicionalnoj indijskoj medicini, koja je poznata kao ajurvedska medicina kardamom koji je poznat pod imenom ela se koristi sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili čaj. Čaj od kardamona, poznat i kao indijski čaj je omiljeno piće Indusa. Takođe, se stavlja u čaj sa mlekom i u vruću čokoladu ili koristi kao začin za umake.

Pročitano 6080 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 05 Avgust 2020 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kardamom - začin srca