Artnit

Utorak, 24 Novembar 2015 12:43

Opuntia ficus indica - indijska smokva Istaknut

Opuntia je rod iz porodice kaktusa, koji obuhvata više od 250 vrsta kaktusa koji uglavnom potiču iz Amerike. Najčešća kulinarska vrsta iz ovog roda je Opuntia ficus indica, poznata pod imenima indijska smokva, bodljikava kruška, žabica, ili svekrvin jezik. Naziv smokva dobila je po obliku ploda koji je sličan smokvi. Gaji se kao dekorativna biljka u vrtu zbog veoma lepih cvetova. Sadrži mnogo lekovitih sastojaka, a plod i listovi mogu da se koriste u ishrani.

Indijska smokva potiče iz Srednje Amerike. U svom prirodnom staništu može da poraste u visinu do 6 m, a u širinu do 1,5 m. U Evropu su je preneli pomorci.

Habitus indijske smokve je grmolik i kada se gaji u vrtu obično poraste u visinu do 3 m.

Indijska smokva cveta u maju i junu. Cvetovi mogu da budu crvene, narandžaste ili žute boje. Plod je prekriven sitnim iglicama, najčešće u čupercima.

U mnogim zemljama Srednje i Južne Amerike i severne Afrike plodovi indijske smokve se jedu sirovi kao voće. Listovi se jedu posle odstranjivanja bodlji živi ili dinstani kao povrće. Koristi se i kao lekovita biljka.

Plodovi indijske smokve sadrže veoma mnogo fosfora, kalcijuma, kalijuma, vitamina C i B i više različitih kiselina, koje im daju kiselkast ukus. Koriste se za proizvodnju marmelade, džemova i osvežavajućih pića.

Danas se iz sićušnih semenki sadržanih u plodovima indijske smokve izdvaja ulje poznato kao bodljikava kruška, koje je priznato zbog svojih anti-aging svojstava. Plodovi sadrže i brojne efikasne hemijske sastojke koje koriste farmaceutske laboratorije u medicinske svrhe.

Pročitano 4372 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 18 Mart 2019 12:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Opuntia ficus indica - indijska smokva