Artnit

Utorak, 17 Novembar 2015 12:29

Strobilanthes dyerianus - persijski štit Istaknut

Zanimljiva žbunasta biljka Strobilanthes dyerianus, poznata u narodu kao persijski štit, zbog njene najupečatljivije odlike, šarenih listova, koji se prelivaju u duginim bojama i dobijaju gotovo metalik ljubičastu boju. Kao jednogodišnja biljka može da se gaji u vrtu u oblastima sa kontinentalnom klimom, a kao višegodišnja sobna biljka u domu.

Strobilanthes dyerianus, ili kako se češće naziva persijski štit pripada porodici Acanthaceae.

Persijski štit potiče iz Mjanmara, ranije poznatog kao Burma, a ne iz Persije kako mu glasi naziv. Kao ukrasna biljka se gaji u Evropi od viktorijanskog doba.

Listovi persijskog štita su elipsasti i mogu da porastu do 15 cm. Njihova boja je kombinacija ljubičaste, ružičaste i sive.

Persijski štit cveta tokom jeseni i zime. Ako se posadi u vrtu, kao baštenska biljka javljaju se pupoljci, ali ne cveta uvek. Cvetovi su mali, levkasti, bledoljubičaste boje, raspoređeni na kratkim peteljkama.

Persijski štit je dobar dodatak u vrtovima. Ova biljka je blistav kontrapunkt biljkama koje imaju svetlozelene listove ili ljubičaste cvetove poput lantane i verbene, žute ili narandžaste cvetove poput nevena. Zanimljiv je dodatak u velikim mešovitim žardinjerama ili saksijama sa drugim biljkama, jer unosi boju.

Pročitano 5675 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Mart 2019 11:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Strobilanthes dyerianus - persijski štit