Artnit

Petak, 09 Oktobar 2015 11:11

Astrofitum - zvezdana biljka Istaknut

Jedan od najzanimljivijih rodova kaktusa koji se gaji i kao sobna biljka je astrofitum. Njegove vrste mogu da budu raznovrsnih oblika valjkasti, okrugli, pljosnati, sa veoma malo bodlji ili sa sitnim dlačicama. U starosti se oblici nekih vrsta dosta izdužuju, dok neki ostaju stalno patuljasti. Zajednički im je cvet, najčešće žute boje levkastog oblika, koji raste pojedinačno na vrhu biljke.

Rod Astophytum potiče sa područja Teksasa i Meksika. Ime roda potiče od grčkih reči, aster što znači zvezda i phyton, što znači biljka. Ovaj rod čine četiri osnovne vrste: Astrophytum myriostigma, Astrophytum capricorne, Astrophytum ornatum, Astrophytum asterias.

Najpoznatija vrsta je Astrophytum myriostigma, u narodu poznata kao biskupska kapa. Ona je tamnozelene boje, prekrivena sitnim belim tačkama. Cveta leti, a cvet je žute boje, nalik na margarete i otvara se tokom sunčanog vremena.

Astrophytum capricorne, u narodu poznat kao jarčev ili kozji rog, je uglavnom okrugli zeleni kaktus koji se starenjem izduži u visinu i do 25 cm. Celog ga omotavaju čekinjaste duge bodlje. Cveta u kasno proleće i leto, a cvetovi su krupni, žuti sa crvenom sredinom.

Astrophytum ornatum ili okićeni astrofitum kako se često zove je najveća vrsta. Podeljen je na 8 rebara i prekriven delimično belo-sivim dlakavim mrljicama. Na vrhovima i duž listova ima duge oštre bodlje koje rastu iz istog mesta. Cveta u toku leta, a cvetovi su žute boje.

Astrophytum asterias, koji je zbog svog oblika poznat pod nazivom morski jež ili zvezdani kaktus, ima oblik pljosnate kugle sa 8 širokih rebara i belu vunenu aureolu. Cveta u kasno proleće i rano leto, a žuti cvet se formira na vrhu kaktusa.

Uz ove četiri vrste, danas postoji veliki broj kultivara, varijeteta i međusobnih hibrida roda Astophytum.

Pročitano 3534 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Astrofitum - zvezdana biljka