Artnit

Nedelja, 04 Oktobar 2015 11:32

Nega bergenije Istaknut

Baštenska biljka bergenija, poznata i po imenima slonovo uvo i sibirski čaj je veoma česta u seoskim vrtovima i kamenjarima. Otporna je i prilagodljiva, i nije zahtevna u pogledu vrste zemljišta i položaja. Dobro podnosi hladnoću i vrućinu. Ako je nega pravilna postaće ukras svakog prostora u toku cele godine, a ne samo dok cveta.

Bergeniji najviše odgovara polusenovito mesto. Može da napreduje na sunčanim mestima, ako je zemljište dovoljno vlažno. Kada je u senci listovi su lepi, veliki, ali manje cveta.

Bergeniji odgovara humusno, lako, stalno umereno vlažno zemljište.

Kada je u toku leta suša, bergeniju treba povremeno zalivati, ali ne previše, jer listovi mogu da se posvetle.

U rano proleće oko bergenija se može dodati oko 5 cm debeo sloj komposta, koji se ukopa plitko i prekrije sa oko 10 cm slojem, na primer usitnjenog lišća, tankih grančica i trave. Drugo prihranjivanje nije neophodno.

Bergenija se može razmnožavati setvom semena u proleće u supstrat pomešan sa peskom, ili vegetativno pomoću rizoma u proleće nakon cvetanja ili tokom jeseni. Lakši način razmnožavanja je pomoću reznica sa stabla u jesen ili početkom zime. Kada se reznica ožili u vodi, sadi se na stalno mesto u vrtu, zaštićeno od hladnih i suvih zimskih vetrova koji mogu da je oštete. Mlade biljke se sade na razmaku oko 40 cm, a zatim se dobro zaliju.

Pošto se bergenije šire brzo mogu se saditi ispod drveća da bi ga ubrzo opkolile, a izgledaće lepo posađene na gredici u grupama ili u kombinaciji sa drugim cvećem. Na jednom mestu mogu da budu osam do deset godina.

Da bi se cvetanje bergenije produžilo treba redovno uklanjati precvetale cvetove. U kasnu jesen i u rano proleće, treba odstraniti osušene listove.

Pročitano 2986 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 19 Septembar 2019 10:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega bergenije