Artnit

Petak, 25 Septembar 2015 11:15

Streptokarpus - kapski jaglac Istaknut

Streptokarpus je zanimljiva sobna biljka, koja cveta nekoliko meseci i svojim cvetovima nalik na cvetove afričke ljubičice unosi vedrinu u svaki prostor. Mnogi ga smatraju vrstom Primula, i poznat je pod nazivima jaglac i jagorčevina, jer listom zaista podseća na nju. Zato je u narodu poznat i kao kapski jaglac.

Streptocarpus je rod cvetnica koji pripada porodici Gesneriaceae. Ime ovog roda potiče od grčko-latinske reči strepto, što znači izvođenje i karp što znači voće. Sličan je gloksiniji, ali nema gomolj.

Streptokarpus potiče iz južne i centralne Afrike. Raste na stenovitim i suvim obroncima, u pukotinama. Seme se samo rasejava i klija u skoro u svim uslovima.

Kao sobne biljke gaje se samo hibridne vrste streptokarpusa. Mogu da porastu u visinu do 20 cm, a prečnik je najmanje 20 cm.

Listovi streptokarpusa su tamnozeleni, izduženi, naborani, dlakavi, skoro bez peteljki. Oni formiraju rozetu iz čije sredine izbijaju cvetne drške.

Hibridne sorte streptokarpusa cvetaju od aprila do novembra. Cvetna stabla su visoka 10 do 12 cm i na njima se nalaze dva ili tri uspravna zvonasta cveta sa pet latica. Cvetovi mogu da budu beli, crveni, narandžasti, plavi, ružičasti, ljubičasti ili beli sa crvenim prugama, a njihova unutrašnja šupljina je tamnija. Plod je spiralno savijena glavica.

Pročitano 2984 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 26 Septembar 2015 11:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Streptokarpus - kapski jaglac