Odštampajte ovu stranicu
Petak, 07 Avgust 2015 11:19

Kalibrahoa - milion zvončića Istaknut

Kalibrahoa je poznata pod imenom milion zvončića, zbog velikog broja sitnih cvetova jarkih boja zvonastog oblika, a zbog izuzetne sličnosti sa petunijama naziva se i mini petunija. Gaji se kao jednogodišnja biljka i u svaki prostor unosi boju od proleća do kasne jeseni. Dobar je izbor za žardinjere i viseće korpe u vrtu, kao i za ukrasne posude na prozorima, balkonima i terasama.

Rod Calibrachoa obuhvata višegodišnje biljke iz porodice Solanaceae. Ovaj rod je dobio ime po meksičkom botaničaru iz XIX veka, Antonio de la Cal y Bracho.

Kalibrahoa je otkrivena u Brazilu. Sve sorte koje se danas gaje su hibridi sa originalnim vrstama koje rastu u Južnoj Americi. Na tržištu se prvi varijetet pojavio 1997. godine, i dobio naziv po broju cvetova Million Bells, što u prevodu sa engleskog jezika znači milion zvončića. Narednih godina pojavilo se još varijeteta, a danas ih ima oko 30, pretežno žbunastih, a naziv milion zvončića se zadržao i za druge kalibrahoe.

Varijeteti kalibrahoe se razlikuju po obliku, veličini i bujnosti. Kalibrahoje okruglastog oblika dužine 20 do 30 cm i kompaktnog grmolikog izgleda, koje cvetaju u svim duginim bojama mogu da budu zanimljiv pokrivač tla.

Viseće kalibrahoje imaju padajuće grane duge do 10 cm, a njihovi cvetovi su najčešće ružičasti, beli i plavi.

Pročitano 12383 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci