Artnit

Ponedeljak, 29 Juni 2015 11:16

Jagode na terasi i balkonu Istaknut

Jagode se osim u bašti mogu gajiti u saksijama i žardinjerama, u specijalne "kule" sa džepovima za sađenje sa strane na sunčanoj terasi i balkonu ili u kutijama na prozorskim simsovima. Najbolji izbor, posebno za početnike su takozvane mesečne jagode ili jagode mesečarke, čiji plodovi su nešto manji, ali rađaju od juna do oktobra.

Jagode uspevaju na blago kiselom zemljištu, koje treba da bude stalno vlažno. Prvih nedelja posađene sadnice jagoda treba dosta zalivati.

Iako jagodi prija dosta sunca, treba je zaštititi od suviše jakog sunca. Dobro podnosi i polusenovita mesta.

Zbog dobre cirkulacije vazduha, saksiju sa jagodama treba staviti najmanje pola metra od zida. Takođe, je treba zaštititi od vetra.

Sadnice jagoda se sade u dovoljno velike rupe, kako bi u njih stao ceo koren. Pošto se posade treba ih prihraniti đubrivom, koje se stavlja odmah u zemlju, a kada se jave plodovi prihranjuju se jednom nedeljno.

Kada se formiraju prvi plodovi, jagode treba zaštititi od puževa golaća.

Da ne bi plodovi bili na zemlji i trulili ispod biljaka se može staviti slama.

Jagode se najlakše razmnožavaju pelcerom, koji se izdvaja u drugoj polovini leta i za zemlju pričvrsti žicom. Pošto se mlada biljka ukoreni, odvaja se od matične biljke i sadi u drugu saksiju.

Jagode su višegodišnje biljke i rađaju godinama. Ali, preporučuje se nabavka novih sadnica posle tri godine.

Pročitano 5176 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 18 Novembar 2019 11:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Jagode na terasi i balkonu