Artnit

Utorak, 09 Juni 2015 11:40

Skevola - lepezasti cvet Istaknut

Skevola sa svojim nežnim cvetovima i zimzelenim listovima unosi boju i teksturu u sunčane vrtove, na terase i balkone. Zbog svojih cvetova koji su nalik na lepeze poznata je po nazivima lepezasti cvet i mediteranska lepeza. Dobar je izbor za viseće korpe i saksije, a kao obodna biljka se može kombinovati i sa drugim biljkama. Lepo napreduje i na sunčanim gredicama u vrtu, kao i u kamenjaru.

Scaevola je rod cvetnica koji pripada porodici Goodeniaceae. Sastoji se od više od 130 vrsta, kojih ima najviše u Australiji i Polineziji. Cvetovi izgledaju kao da su prepolovljeni, jer se latice pojavljuju samo na jednoj strani, dajući izgled lepeze, i otuda i generičko ime roda Scaevola, što na latinskom jeziku znači levoruk.

Zavisno od vrste skevola može da bude poluviseća i pravi uspravan grm koji blago pada preko saksije ili viseća sa dugim granama koje padaju preko saksije i spuštaju se malo više. Listovi su okrugli, zimzeleni.

Skevola cveta od sredine aprila do kasne jeseni. Cvetovi su neobičnog oblika i mogu da budu u beloj, ljubičastoj, plavoj, a veoma retko i u žutoj boji. Mnoge legende su objašnjavale formiranje jedinstvenih cvetova. Po jednoj legendi žena cepa cvet na pola posle svađe sa svojim ljubavnikom. Bogovi su se naljutili i okrenuli sve cvetove na pola, dva ljubavnika su ostala odvojena, a čovek je bio osuđen da uzalud traži drugi celi cvet.

Pročitano 8148 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 11 Novembar 2019 11:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Skevola - lepezasti cvet