Artnit

Četvrtak, 14 Maj 2015 11:24

Tekoma - trubasti jasmin Istaknut

Tekoma je bujna, drvenasta, listopadna puzavica. Prvi engleski kolonisti u Virdžiniji su je nazvali jasmin, a poznata je još pod imenima trubasti jasmin, kozja krv i zvončić. Često se naziva i kravljim svrabom jer nadražuje kožu i izaziva svrab. Iako se može formirati i kao stablo najčešće raste u obliku žbuna. Zato što cveta celo leto, brzo raste i prekriva velike površine koristi se za pokrivanje nižih krovova, zidova, ograda, pergola, kao i zaštitu verandi, terasa i balkona od jakog sunca.

Tecoma je rod iz porodice Bignoniaceae, kome pripada 14 vrsta grmova i malog drveća. 12 vrsta potiče iz Amerike, a 2 vrste iz Afrike. Ime roda je izvedeno od reči iz nahuatl jezika tecomakochitl, koji su koristili domorodački narodi Meksika za biljke sa cevastim cvetovima.

Tekoma može da poraste u visinu i do 15 m. Stablo joj je drvenoliko pa može da formira grmaste strukture.

Na jednoj peteljci raste nekoliko tamnozelenih listova tekome, koji su na vrhu zašiljeni, a po obodu testerasto nazubljeni.

Od juna do rane jeseni tekoma cveta. Cvetovi su u grozdovima, trubastog oblika jarkih boja narandžaste, crvene ili žute i privlače razne insekte, leptire i male ptice.

Tekomi je potreban oslonac uz koji će se penjati. To može da bude stub, merdevine, osušeno stablo ili slične strukture.

Najpoznatije vrste tekome su američka tekoma (Campsis radican) i kineska tekoma (Campsis grandiflora), koje imaju tamnozeleno lišće i trubaste cvetove.

Američka tekoma može da poraste u visinu i do 12 m, dok je kineska tekoma niža i ima znatno manje prihvatnog korenja, ali cveta bujnije. Danas su sve popularnije sorte iz grupe Campsis tagliabuana koje su nastale ukrštanjem američkih i kineskih tekoma.

Pročitano 4474 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 12 Novembar 2019 11:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Tekoma - trubasti jasmin