Artnit

Četvrtak, 23 April 2015 11:11

Nega mikanije Istaknut

Egzotična višegodišnja puzavica mikanija, čija se samo jedna vrsta, Mikania ternata gaji kao sobna biljka je lep ukras u visećoj korpi ili saksiji u domu. Zbog izgleda svojih listova često se naziva plišana loza. Za negu mikanije najvažniji su voda i svetlost. Sve dok ima dovoljno svetla i vlage, ali ne previše, biće bujna i vitalna biljka koja ispunjava saksiju i preliva se kao mali slap preko nje.

Mikanija voli jaku svetlost, ali ne i direktnu sunčevu svetlost. Zato stavite saksiju sa biljkom iza zavese koja filtrira najjaču svetlost, ili pomerite biljku dalje od prozora do svetlog mesta u sredini sobe. Može da stoji nekoliko sati i na direktnoj sunčevoj svetlosti, ali će dobiti opekotine, ako je ostavite pored sunčanog prozora ceo dan.

Kompost mora biti stalno vlažan. Mikanija se zaliva kada je njegova površina postala suva. Zimi se manje zaliva. Ali, uvek zalivajte zemlju, a ne samu biljku. Izbegavajte kvašenje listova, posebno ako je blizu sunčeva svetlost, jer to može spaliti lišće.

Mikaniji je potrebna stalna vlaga, ali umerene količine. Ako u prostoriji ima dosta suvog vazduha, da bi povećali vlažnost stavite saksiju sa biljkom na činiju ispunjenu kamenjem i vodom. To će istovremeno omogućavati da voda ispari u neposrednoj blizini.

Iako mikanija voli vlagu ne treba dozvoliti da njeni koreni "sede" u vodi. Zato je sadite u zemlju koja najbolje zadržava vodu. Odgovara joj zemlja za afričku ljubičicu sa dobrom drenažom.

U zemlju mikanije može da se doda đubrivo na kraju zime. Preporučuje se bogato đubrivo sa kalijumom i azotom, koje će da podstakne razvoj i cvetanje. Kasnije može da se dodaje đubrivo za cvetnice svakih 20 do 25 dana, kada se zaliva. Ali, ako je biljka velika odgovaraće joj više sporo oslobađajuće granularno đubrivo, koje će se koristiti svaka 3 do 4 meseca.

U proleće mikanija može da se presađuje, i razmnožava reznicama. Može da se razmnožava i semenom.

Pročitano 2635 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega mikanije