Artnit

Sreda, 25 Mart 2015 12:15

Nega justicije Istaknut

Justicija koja je poznata pod imenom jakobinija cveta od avgusta do oktobra. Njeni cvetovi su jarkih boja i imaju neobičan oblik. Veoma je otporna i nisu joj potrebni neki posebni uslovi, ali će da napreduje dobro na svetlom i toplom mestu. Gaji se kao sobna biljka, a u toplijim krajevima može da se gaji i u vrtu.

Justiciji odgovara svetlije mesto, ali ne i direktno sunce. Može da se iznese napolje u maju, čim temperatura bude preko 15 stepeni, i stavi u polusenku. Od aprila do septembra joj prija veoma jaka svetlost, a u toku zime joj je često potrebno dodatno osvetljenje. Može da prezimi i na mračnijem mestu u prostoriji u kojoj se loži ako se zaliva oprezno.

U toku zime justicija se zaliva umereno, a u toku leta obilnije. Ako ne dobija dovoljno vode listovi klonu, a ponekad i stablo. Kada je suvo prija joj kvašenje listova ujutru i uveče.

Justicija se sadi u lagano zemljište iz vrta, koje je bogato humusom. Preporučuje se kiselo ili blagoalkalno zemljište, sa dodatkom malo gline i peska.

Od aprila do septembra justicija se đubri jednom mesečno.

Justicija se razmnožava lako reznicama koje se odrezuju u proleće, sade u saksije sa hranljivom zemljom i redovno zalivaju.

Cvetovi justicije mogu da traju oko 2 nedelje. Posle precvetavanja gornji delovi grana na kojima su bili se odsecaju, a iz pazuha listova se razvijaju novi izbojci koji cvetaju za oko 20 do 25 dana.

Korenje justicije se snažno razvija i ona brzo preraste saksiju. Zato se presađuje svake godine u proleće, a istovremeno može da se oreže, tako da na svakoj grani ostane po 2 do 3 para listova.

Da bi se oblikovala krošnja justicije treba je redovno orezivati, jer može prilično da se izduži.

Posle 2 do 3 godine justicija se često odbacuje, jer će teško ponovo da cveta i ne izgleda lepo sa ogolelim delom stabljike.

Pročitano 3143 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 10 Mart 2019 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega justicije