Artnit

Sreda, 25 Februar 2015 13:08

Nega gasterije Istaknut

Gasterija je sukulentna biljka, koja je veoma skromna i otporna. Mnoge vrste dobro podnose malu količinu svetla, i mogu da se gaje kao sobne biljke. Ako se gasterija pravilno neguje ona dobro napreduje i može da procveta. Njeni cvetovi raznih boja se postepeno otvaraju i cvetanje dugo traje.

Gasteriji odgovara svetlo sunčano mesto. Pošto joj ne prija jako sunce treba je zaštititi od jakog podnevnog sunca. Dobro napreduje na severnom i na južnom prozoru.

U toku leta gasterija se može izneti napolje, na terasu, balkon ili u vrt, jer podnosi sušu i kišu. Može da prezimi na temperaturi od oko 12 stepeni.

Pošto je korenje gasterije mesnato sadi se u prostrane, plitke saksije.

Kao i većina sukulenata gasterija najbolje napreduje u dobro dreniranom zemljištu. Odgovara joj propusna i humusna zemlja.

Kao i havortija i aloja, gasterija se slobodnije zaliva u proleće, leto i jesen, a u toku zime se prestaje sa zalivanjem. Podnosi i periode suše, jer čuva vodu u svojim zadebljalim listovima.

Od aprila do septembra gasterija se prihranjuje svakih 14 dana.

Gasterija se može razmnožavati postranim izbojima, koji se se lako dele i sade. Razmnožava se i reznicama, koje se pre sađenja prosuše nekoliko dana, a zatim sade u mešavinu supstrata i peska.

Mlade biljke se obično presađuju svake godine, a starije svake dve godine.

Pročitano 7765 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 01 Mart 2019 12:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega gasterije