Artnit

Utorak, 24 Februar 2015 13:03

Nega episcije Istaknut

Episcija je zanimljiva sobna biljka, koja je srodna afričkoj ljubičici, i otuda i njen čest naziv plamena ljubičica. Nega episcije nije komplikovana, a treba imati u vidu da je svim njenim vrstama potrebno više vode nego afričkim ljubičicama i da će napredovati ako im se obezbedi dovoljno vlage. Možete da gajite episciju kao puzavicu u prvom planu saksije, a uspravne biljke u pozadini, ili da posadite dve ili više sorti episcije u velikoj saksiji. Ona će dobiti dodatnu vlagu i biti veoma bujna ako se gaji u korpi napunjenoj mahovinom, u staklenoj posudi za ruže ili u malom akvarijumu.

Episciji odgovara svetlo mesto, ali ne direktna sunčeva svetlost. Dobro podnosi polusenku, ali ako joj nedostaje svetlost može se desiti da ne cveta. Napreduje na istočnom, jugoistočnom prozoru ili u delimičnoj hladovini južnog prozora. Ako Vam odgovara samo lepo lišće možete da je gajite i na severnom prozoru.

U toku zime episcija treba da bude u prostoriji, gde je minimalna temperatura oko 16 stepeni. Leti joj prija temperatura od oko 25 stepeni.

Episcija dobro uspeva u bogatom supstratu. Odgovara joj mešavina od svetlog treseta i šumskog humusa.

Zemlja u saksiji za episciju treba da bude stalno vlažna, ali ne treba dozvoliti da biljka stoji u vodi. Sve dok ne formira novo lišće u toku leta, zaliva se svaki dan obilno. U oktobru se zalivanje smanjuje, a zimi se zaliva na 5 do 7 dana.

Iako dobro podnosi visoke temperature i prosušeno zemljište, episciji je potreban vlažan vazduh. Lišće ne sme da se orošava, jer dlake suviše zadržavaju vlagu. Najbolje je da se biljka gaji u ispupčenoj saksiji sa uskim grlom ili da se saksija stavi na šljunak koji je stalno vlažan. Listovi koji se uviju pod biljku, ukazuju na nedostatak vlažnosti vazduha.

Od marta se episcija prihranjuje svakih 15 dana tečnim đubrivom za zelene biljke, u nešto manjoj koncentraciji nego što piše na uputstvu.

Pre kretanja vegetacije, najčešće u februaru ili početkom proleća episcija se po potrebi presađuje. Najviše joj odgovara široka plitka saksija.

Episcija može da se razmnožava presađivanjem izdanaka, koji se pojavljuju na kraju brojnih vreža. Razmnožava se veoma lako listovima sa peteljkom koja se zabodu u vlažan pesak ili drže 5 do 6 dana u vodi i veoma brzo puštaju žilice. Najbolji period za oživljavanje je maj i jun, a puštanje korenja se može ubrzati ako se pokriju malim staklom, providnom plastičnom posudom ili folijom, koje će povećati vlažnost. Kada pusti korenje, sadi se u rastresitu zemlju.

Osušene i oštećene listove episcije treba uklanjati redovno. Listove ne treba prskati sprejem za sjaj.

Bele mušice i biljne vaši mogu da napadnu episciju. Preventivno se koristi insekticid.

U domu episcija može da opstane od 6 meseci do 3 ili 4 godine. Da ne bi izgubila lepu formu, treba da se obnavlja svake sezone.

Pročitano 6153 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 28 Februar 2019 12:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega episcije